söndag 9 augusti 2009

Garden of Gardens, Sissinghurst

Då trädgård alltid har varit ett trevligt inslag i mitt liv finns det ett par platser jag gärna skulle vilja besöka; ett av dem är trädgårdarnas trädgård , Sissinghurst. Finns det något mer engelskt än Gardening, afternoon tea and the Queen, ergo är några av mina ställen att besöka och bli inspirerad av engelska trädgårdar.


75 år är ingen lång tid för en klassisk trädgård – ändå är inte en av de mest klassiska äldre än så. Sissinghurst Castle är visserligen från 1500-talet – men den världsberömda trädgården började anläggas först på 1930-talet.
Idag är det National Trust som administrerar denna fantastiska anläggning som varje år drar 100 000-tals besökare.
Dess skapare var författarinnan och trädgårdsskribenten Vita Sackville–West och hennes make, likaledes författaren, toppdiplomaten och politikern, Harold Nicolson.

För flera år sedan visades också en TV-serie ”Porträtt av ett äktenskap”, vilken byggde på sonen Nigel Nicolsons bok med samma namn. Serien om deras stormiga äktenskap fick även upp svenskarnas ögon för Sissinghurst som trädgård.


Välkänd blev nämligen vyn av den prunkande ”Cottage garden” som tillsammans med den vita trädgården blivit något av Sissinghursts adelsmärke. Vita själv benämnde denna del i trädgården för ”solnedgångsträdgården.”Fler bilder finns på bloggen ;Poppinsgarden. "Poppins" är en mycket duktig fotograf och har tagit så fina bilder från Sissinghurst. Klicka på bloggen och titta på inläggen om Sissinghurst så har Ni något vackert att se och inspireras av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar