torsdag 27 augusti 2009

Den vackra har kommit

Den egyptiska drottning Nefertiti från den 18: Dynastin är en av de mest avbildade kungligheterna, känd för sin skönhet, och står än i dag för ett kvinnligt skönhetsideal. En skulptur av hennes byst (se bilden ) återfinns på det tyska museet Altes Museum i Berlin.

Nefertiti är ett välkänt namn i den Egyptiska historien och många är vi väl som har hennes byst som berlock i våra bismark-armband.
Man vet inte med säkerhet vilka Nefertitis föräldrar var, men den vanligaste teorin säger att hon var dotter till Ay och Tey. Ay blev sedmera den sista faraonen i den artonde dynastin.
Nefertiti föddes omkring 1380 f.Kr och hon kom att få en särställning hos sin make, den blivande Akhenaten, som få egyptiska drottningar lyckats uppnå. Hon blev likställd med farao. Hon porträtteras lika stor på inskriptioner och statyer. Hon var även hon gudomlig.
Det kungliga paret införde historiens första monoteistiska religion. Troligen fick Amons-prästerskap alltför stor makt så Akhenaten gör slag i saken och gör en Henrik VIII-grej; han gör sig själv till högsta hönset i religionen.
Den fd Amenhotep IV ändrar nu sitt namn till Akhenaten och flyttar huvudstaden till jungfrulig mark mitt ute i öknen, Tell el-Amarna.
Det är nu endast genom kungen ( och drottningen ) man kan nå guden, Aton. Den enda guden som var en sann gud var enligt Akhenaton solguden i manifestation som solskivan, Aton. Detta var naturligt nog inget som gillades av Amons-prästerskap som gick från ganska så total makt till näst intill ingen makt alls.
Då Akhenaten så småningom efterträddes av unga faraoner, en 8-årig Tutankamon hade inte mycket att sätta emot Amons präster, återinfördes de gamla gudarna till sin forna makt och ära.
Tell el-Amarna-konsten var även den mycket annorlunda än tidigare porträttering. Man kan nästan kalla den absurd. Tidigare hade alla faraoner framställts på ett realistiskt men förskönande sätt. Nu porträtteras familjelivet intimt och särtecken som kungens hängande mage, utskjutande läppar, konstiga huvudform mm framhävs och idealiseras i konsten. Neftertiti framställs både med avlång huvudform och med normal form på huvudet - alltid mycket vacker.


Med tanke på de olika rekonstruktionerna av familjeförhållandena kan Nefertitis make, Akhenaton, vara far till de båda efterträdarna; farao Smenkhara och farao Tutankhaten, senare Tutankhamun. Modern till dessa skall ha varit en Kiya, som framträder efter att Nefertitis namn försvinner från inskriptionerna under Akhenatons 12-14:e regeringsår.


Nefertiti var antagligen bara 12 år gammal när hon gifte sig med Akhenaton. Tillsammans fick de sex döttrar; Meritaten, Meketaten, Ankhesenamun, Neferneferuaten Tasherit, Neferneferure och Setepenre.
Runt Akhenatons fjortonde år som regent,1336 f.Kr, tar all fakta i de historiska arkiven om Nefertitis efterföljd slut. Teorierna nämner en plötslig död via den pest som spred sig på den tiden. Man vet inte var hon blivit begravd, även om man funnnit en del smycken i Tell el-Amarna med hennes hieroglyf på.


1 kommentar:

  1. egyptisk mytologi är sååå spännande!!!!
    vart i egypten 2 ggr...sännnande land!!    Trevlig Helg ♥ Kram Millan

    SvaraRadera