fredag 24 juli 2009

Philippa Gregory

Philippa Gregory är en utomordentligt god författare av historiska romaner som hon förundersöker mycket väl. Hon har en doktorstitel på 1700-tals litteratur men skriver främst om huset Tudor och dess samtid.

Här kommer några förslag på böcker att läsa i hängmattan och en film till regninga dagar;


"I drottningens närhet" handlar om Hannah och hennes far som har flytt från Spanien undan inkvisitionen. De kommer till London där fadern öppnar en bokhandel. Genom en kund kommer Hannah till hovet där hon dras in i intrigerna kring tronstriden mellan Maria och Elisabeth.


"Jungfruns älskare" handlar om tiden kring 1558 då kyrkklockorna ringer för att tillkännage att Elizabeth I är Englands nya drottning. Hon har överlevt oräkneliga intriger i sitt unga liv och äntligen är tronen hennes. Hon har ärvt ett sargat och fattigt kungadöme, slitet av motsättningar och hotat av många fiender.
Vid hennes sida finns adelsmannen Robert Dudley. Hans far blev
avrättad för förräderi och själv satt han länge fängslad i Towern nu är han fylld av revanschlusta och äregirighet. Kan han bli drottningens förtrogne är hans lycka gjord.
Dudley och Elizabeth rör sig snart i en förförelsedans som hovet iakttar med oblida blickar: Robert Dudley är gift och omöjlig som kunglig gemål. Robert och Amy gifte sig av kärlek, men äktenskapet är inte lyckligt.
Robert längtar efter makt och i drottningen har han funnit sin like. Medan passionen mellan honom och Elizabeth växer drömmer Robert om skilsmässa och om att bli Englands kung.
I " Den andra systern Boleyn" möter vi den 14 åriga Mary Boleyn som blir Henrik VIII:s älskarinna. Hennes familj intrigerar för att få makt och tvingar henne till kungens säng, och snart dras hon in i en farlig och falsk värld. Hovet skimrar av prakt och rikedomar men under ytan utkämpas dödliga intriger.
Henrik VIII:s favoriter får adelstitlar, rikedomar och herresäten och de som faller i onåd döms till döden.
När kungens intresse svalnar tvingas Mary stiga åt sidan och se på när systern Anne tar hennes plats. Det är en outhärdlig situation och Mary förstår att hon måste kämpa mot sin familj - och kungen - och ta sitt öde i egna händer.
Att läsa Den andra systern Boleyn är att träda in i en annan tid. I 1500-talets England är kungens minsta nyck lag, maktstrider härjar och förlorarna blir avrättade

I filmen " Den andra systern Boleyn " spelar Nathalie Portman och Scarlett Johansson upp ett kungligt kostymdrama om kärlek, vänskap, makthunger och svartsjuka i skuggan av den despotiske och mordiske Henrik VIII:s, Eric Banas, hov.

Framför allt har han satt fokus på adelns krassa människohandel – kroppar mot titlar, titlar mot pengar, pengar mot barn....

Drottning Katarina av Aragonien får sitt sista i raden av missfall och kungen börjar se sig om efter en älskarinna. Flickorna Boleyns pappa och morbror har bestämt sig för vem det ska bli: den bångstyriga Anne. Transaktionen diskuteras utan de vanliga emotionella överslagen, vare sig iskallt eller med bristande hjärta utan ganska vardagligt och småängsligt, som om det handlade om att sälja en omtyckt men besvärlig häst.

Anne är för kaxig för kungens smak och det blir i stället lillasyster Mary som, med sin nya makes slappa godkännande, skickas till hovet för att värma hans säng. Förhållandet blir oväntat ömt och familjen stiger snabbt i rang.

Tills Anne kommer tillbaka från en tid vid franska hovet och för all framtid förändrar England.

Johansson har den ovanliga förmågan att kunna spela mild och god utan att bli passiv och axlar den rätt förljugna bilden av Mary med stort allvar.
Den verkliga Mary lär ha varit berömd för sin promiskuitet vid både det engelska och det franska hovet.

Portman går hela vägen med sin betydligt mer komplexa karaktär. Lite blek som ung hetsporre, men desto mer imponerande som den vuxna Anne.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar