tisdag 21 juli 2009

Henry VIII Tudor

Henry VIII Tudor, född 28 juni 1491 i Palace of Placentia i Greenwich utanför London, var egentligen inte tänkt som kung då han inte var äldste son till Henry VII och Elisabeth of York. Det var hans äldre bror Arthur som var tronarvinge och utsedd gemål till den spanska Catherine of Aragon.

Efter att Arthur II en kort tid efter sitt giftemål dött "ärvde" Henry både krona och fru. Henry blev kung 21 april 1509 då han efterträdde sin far. Han var den andra av Tudor-ätten som blev monark.

Giftet var från början lyckligt en efter att Catherine bara lyckats ge kungen en levande arvinge ( efter många missfall & dödfödda barn ), prinsessan Mary, började kungen att fundera på alternativ.


Ögonen föll bla på Mary Boleyn som födde kungen en dotter utanför gifte men så kom Marys syster Anne Boleyn med i bilden och hon vägrade att ge sig till kungen utan ring på fingret ( och således krona på huvudet). Nu var goda råd dyra. England var katolskt och således kunde inte Henry skiljas utan specialtillstånd av påven.
Nu var det dock så här att påven stöddes av Catherines kungliga familj i Spanien och beviljade inte Henry någon skilsmässa trots knep som påståenden att han inte fått arvingar då Gud straffade honom för att ha gift sig med sin brors fru osv. Ja, vad gör man. Man får inte skilja sig från sin fru från den enda "chef" man har...ja,Henry "skilde"sig från "chefen", dvs den katolska kyrkan och påven.

Efter div påtryckningar, milt sagt, av sina kardinaler och rådgivare blev Henry rikets och kyrkans överste man. Nu kunde han se till att hans rådherrar beviljade hans skilsmässa och att han äntligen, efter flera års väntan, kunde sätta ringen på fingret och kronan på huvudet på Anne Boleyn. Strax kom första barnet-en flicka som fick namnet prinsessan Elisabeth, efter farmor.

Redan efter ett tag började gräset se grönare ut på andra sidan staketet och då inte heller Anne lyckades producera en manlig arvinge efter flera missfall. Det kan inte ha varit lätt att vara engelsk drottning! Efter div rykten om häxeri ( Anne hade antydan till ett 6:e finger som hon dolde med långa och vida ärmar )och otukt med flera älskare bla hennes egen bror blev Anne Boleyn åtalad för häxeri och förräderi mot Kronan.
Hon blev dömd tillsammans med de män hon anklagades för att bedriva otukt med till döden. Den mycket unga Elisabeth tvingades alltså uppleva hur pappan lät halshugga hennes mamma. Det kan nog sätta sina spår, ev till giftasovilja, i vem som helst!!!

Henry hade redan sett ut Annes efterträderska, Jane Seymore, som han kallade sin ros utan törnen. Jane blev mor till Henrys efterlängtade son, prins Edward VI,som redan vid födseln var sjuklig och klen. Jane dog i barnsäng.

Nu lät Henry sig övertalas att göra ett internationellt gifte för att stärka sin position i Europa. Anne av Kleves gifte han sig med utan att ha träffat henne-viket han starkt kom att ångra. Det sägs att han kom att hålla av Anne som en syster och att bröllopsnatten faktiskt var angenäm-de spelade kort! Efter att skilsmässan från "den flandriska märren" var klar behöll Anne många titlar och behandlades generöst ( för att vara från Henry ).

Nytt gifte var naturligtvis på gång. Denna gång med Catherine Howard, en ung släkting till Anne Boleyn. Även Catherine blev, troligen på rättfärdiga grunder, anklagad för otrohet och förräderi mot Kronan så hon fick dela sin släktings öde, att bli halshuggen, på innergården i the Tower of London.

Sista giftet blev med en änka, Catherine Parr. Hon hade varit gift tidigare och lyckades att överleva den åldrande Henry som dog 28 januari 1547 i Whitehall Palace i London, 55 år gammal. Han efterträddes i tur och ordning av sin son Edward VI, döttrarna Mary och Elisabeth I.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar