måndag 13 juli 2009

Citronmaräng med hallonpaj


Tänkte prova på denna pajen som jag råkade "springa på på nätet" till helgen . Vad tror du mamma, blir den bra? Jag får återkomma med resultatet.

Mördeg
150 gram smör, kallt
4 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 st ägg, ekologiskt
0,5 msk vatten, kallt
ägg till pensling


Maräng
3 st äggvita(or), ekologiska
0,5 st citron(er), saften av
3,5 dl strösocker
200 gram hallon, färska

Fylllning
2 burk(ar)lemon curd


Garnering
hallon, färska
florsocker

Tillagning


1 paj/12 bitar


1. Gör mördegen. Tärna smöret och nyp ihop det med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägg och vatten och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Plasta degen och låt den vila i kylen minst 30 minuter.

2. Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut mördegen, klä en pajform med den och sätt i frysen.

3. Pensla bottnen på det frysta pajskalet med uppvispat ägg och täck kanten med folie så att den inte sjunker ned. Nagga bottnen och förbaka pajskalet i cirka 10 minuter. Låt svalna.

4. Höj ugnstemperaturen till 250 grader.

5. Vispa äggvitor, citronsaft och 1 dl av sockret till en maräng i en rostfri bunke. Tillsätt ytterligare 1 dl strösocker.

6. Rör sönder hallonen med resterande socker och vänd ner i äggviteskummet i omgångar. Vispa till ett fast skum.

7. Fyll pajskalet med lemon curd. Spritsa eller bred marängen över pajen och grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i ca 5 minuter.

8. Garnera med färska hallon och pudra med florsocker.


Recept: Leila Lindholm

2 kommentarer:

  1. Hur blev pajen? Nyfiken. Skulle det gå bra med frysta hallon tror du?

    SvaraRadera
  2. Hej Jenny,
    Den böev söt både till utseendet och smaken. Jag tror det skulle fungera bra med frusna hallon. Lycka till!
    /Petra

    SvaraRadera