onsdag 22 juli 2009

Choklad & hasselnötstårta

Hittade receptet till denna glutenfria tårta som vi kan prova till Tindras födelsedagskalas om det nu visar sig att hon är intolerant mot gluten eller kanske en Budapest....eller? Hoppas att vi slipper fundera över det och att hon inte är glutenintolerant....!!!!


Saftig choklad- och hasselnötstårta (glutenfri)
Detta är en supergod och saftig glutenfri kaka som man även kan använda som tårtbotten om man vill göra en glutenfri kalastårta! Fyll den då med Nutella och banan och toppa med lättvispad grädde och färska bär.

-1 kaka

Färdigt på: 1 tim
Ingredienser
300 g hela hasselnötter
300 g mörk kvalitets choklad 70 %
1 msk kakao av god kvalitet
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
6 st ekologiska ägg
5 droppar citron
smör till formen
florsocker att pudra på kakan vid servering
ätliga blommor och sidenband till garnering

Tips
När det står varmluftsugn i receptet men du bakar med vanlig ugn, höj temperaturen på din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft (om vanlig ugn används, 200).

2. Mixa nötterna till ett fint pulver i en matberedare.

3. Bryt 200 gram av chokladen i bitar och kör den i mixern tillsammans med nötterna. Tillsätt kakao, smör och socker och mixa krämigt.

4. Separera äggen och tillsätt äggulan i smörsmeten och mixa.

5. Vispa upp vitorna i en torr och ren bunke till ett hårt skum tillsammans med 5 droppar citronsaft.

6. Vänd försiktigt ihop äggvitan med chokladsmeten, lite i taget.

7. Fyll smeten i en smord kakform av teflon med löstagbara kanter, bryt den resterande chokladen i bitar och stick ner dem i kakan.

8. Baka tårtan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, prova med sticka. Tänk på att chokladbitarna kommer att kladda av sig på stickan, trots att kakan är färdig.

9. Servera tårtan med lättvispad grädde eller vaniljglass..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar