lördag 22 augusti 2009

Mormors inlagda Västeråsgurka

Inatt började Rasmus få riktigt hög feber, dock inga andra symptom så vi säger som alltid-nya tänder på gång.
Javisst så var det nya gaddar på väg upp. De två nedre hörntänderna ser ut att ploppa ut vilken sekund som helst, men de skall väl se till att jäklas lite till på vägen upp..... Stackars Rasmus!

Dock så har storasyster Tindra efter en hektisk dag med barnkalas, kantarellplockning samt ICA-besök med undertecknad ( ja, vi kom hem med DVD-filmen Barbie, Tummelisa ) också fått feber......Stackars Tindra!

Ja. är det höst på väg så är det...

Idag har jag i alla fall lyckats att se till att vår inlagda gurka blivit inlagd så att det räcker en bit in på hösten/vintern.

Här kommer receptet på min mormors inlagda Västeråsgurka som är en riktig klassiker hemma hos oss.


Du behöver;
2 kg Västeråsgurka
1½ dl salt
2 msk gula senapsfrön
2 msk bruna senapsfrön
1 kg socker
c 10 dillkronor
2½ dl Winborgs Ättiksprit



Gör så här;
Tvätta gurkan noga innan du lägger den i saltlag. 1½ dl salt till det vatten som täcker gurkorna.
Låt stå i ett dygn. Låt gurkorna rinna av innan du skär dem med en "vågad"kniv, som gör gurkskivorna räfflade. Varva gurkor i burkar med dillkronor, senapsfrö och socker. Fördela 2½ dl ättiksprit på burkarna. Låt stå i minst två dygn, då har gurkorna vattnat av sig sa att en lag bildats.

Serveras till klassiska maträtter som potatis, brunsås och kotlett eller skärs ned till små kuber som du blandar i färsen till pannbiff eller.......




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar