söndag 29 augusti 2010

Ulvhild,en femme fatale


Ulvhild Håkansdotter är en kvinna i historien som är väl värd att minnas namnet på. Hon var en sann femme fatale då hon var en mansslukerska av stora mått, giftmördade åt höger och vänster, hon kunde konsten att intigrera och hade ganska lite av samvete.

Hon föddes som dotter till en rik man med inflytande i Norge, Håkon Finnsson av Thjottaätten, för en sisådär 900 år sedan, 1095.

Genom sin familj kom hon att få ett brett kontaktnät. Hon var bla nära vän med biskopen i Lund, Eskil.

I sitt första äktenskap med Inge den yngre 1116 kom hon att bli drottning av Sverige. 1118 sägs hon ha lurat Inge till att mörda hans samregent och äldre bror, kung Filip.

1125 dödades kung Inge av "ond dryck" i Vreta. Trolig förövare var drottningen med den förmodade älskaren Sverker Kolsson. Det första giftet resulterade inte i några barn.

Ej heller äktenskapet med kung Niels av Danmark 1130 gav några barn. Samma år som detta gifte övertalade hon sin nya svärson Magnus den Starke av Sverige att mörda hertig Knut Lavard. Vissa källor gör gällande att Ulfhild 1132 lämnade Danmark pga att hon gjort sig omöjlig. 1134 dör Niels av Danmark under outredda omständigheter.

Då Ulfhild nu åter var änka kunde hon äkta Sverker den äldre . Hon sade till honom att han skulle ha lättare att bli accepterad som Sveriges kung om han äktade henne, vilket så skedde 1132. Nu var hon åter drottning av Sverige. Tillsammans med Sverker grundar hon bla Alvastra, Nydala & Varnheims kloster. I flera källor talas om Ulfhilds "fromhet och nit".

Detta sista äktenskap sägs ha resulterat i ett flertal arvingar; Johan ( som slogs ihjäl efter att ha "förövat kvinnorov"), Karl Sverkersson (Kung i Sverige 1161-67 ), Helena ( som 1156 gifte sig med Knut Magnusson av Danmark ), Sune Sijk ( far till Ingrid Ylva ) samt Ingegerd ( abbedissa i Vreta kloster ). 1148 dog Ulvhild troligen på Alvastra kungsgård.
Ulfhild blev genom sin son Sune Sijk anmoder till Gustav Vasa-vars namn för de flesta är lite mer välkänt.
Väl mött,
Petra

lördag 28 augusti 2010

Botaniska världen

Ja säger då bara det. Det finns så mycket som jag skulle vilja göra invändigt som utvändigt. Så kom då en katalog i brevlådan; Den botaniska världen med höstlök. Ja helt plötsligt fanns det en himlans massa lökväxter som jag fann på min stora önskelista. Visst är den härlig Tulipa Florosa.
Tulipa Groenland skulle se fin ut om den fick sitta kvar i trädgården för rådjuren. Men om de stackars fåtal lökväxter som finns i trädgården fick sitta kvar i våras ( efter rekordvintern ) så kan nog några nya varianter också få stå i fred-om jag fortsätter att mata med havre i år också!
Tulipa Blumex finns nog också med på beställningslistan.

En gammal favorit är Black parrot.
Förutom läckra tulpaner finns också narcisser, allium, liljor, iris, krokus, kejsarkrona ( som håller rådjuren borta med sin lukt som påminner om vitlök ) samt hyacint och fler lökar. Narcissen på bilden heter Pink Charm. Kolla in sortimentet på http://www.botaniska-varlden.se/
Finns det några i bekantskapskretsen som vill sambeställa så hör av er så snart som möjligt!
Kram,
Petra

fredag 27 augusti 2010

Shopping på Drömboden

Efter en heldags vabbande med med Pippi, Barbie och Playmobil, för att inte förglömma 1000000 Cars bilar på olika ställen i huset, tog mamman och mormodern en shoppingtur till Drömboden som har utförsäljning och 70% på alla varor.
Uj, vad det bidde! En liten trådkorg som tomaterna trivdes fint i.
En termometer som jag först tänkte placera vid badtunnan, men som numer väntar på sin rätta placering inomhus pga rostrisken.
En liten söt lykta till sonens rum, som väntar på lite mer förnyelse. Den ser ganska stor ut på bilden men är så liten och nätt. Så var det ju det där med Yankee Candle och Clean Cotton. Jag lade rabarber på den sista förpackningen Clean Cotton med teljus till 70%-min favoritdoft! Man får snabbt en välstädad doft genom att tända ett ljus!!!!! Minimal arbetsinsats-me like!

Krukorna matchar inte varann än men som sagt förnyelse för sonens rum väntas.

I övrigt shoppades det mer Yankee Candle; en stor burk med Island Mist till mammans och pappans nya sovrum. Ett par vita, quiltade och spetsförsedda underlägg som jag ämnar använda som dukar.

Mormodern som inte skulle shoppa något alls handlade hon med-nästan lika mycket som undertecknad. Och väl hemkommen kom hon på att hon nog skulle shoppat lite mer så hon bad undertecknad åka tillbaka och shoppa mer i helgen då hon jobbar. Nu vill jag bara avsluta med en bild från pappans sista kräftfike. När han kom hem tar tuffingen i familjen själv upp en kräfta ur hinken och går och brummar och skrämmer mamma med;)


Trevlig helg alla,
Petra
torsdag 26 augusti 2010

Inte bara prinsessor...

Det fanns även prinsar i Gustav Vasas barnaskara; utöver döttrarna fanns sönerna Erik, Johan, Magnus och Karl. Då tre av dem alla fick kungakronan för en tid är det naturligtvis den fjärde som är mest intressant i skrivandets stund;
Magnus Gustavsson Vasa föddes av Margareta Leijonhufvud 25 juli 1542. Han var svensk prins och hertig av Östergötland. Han var mycket begåvad och musikalisk men led av en sinnessjukdom som först visade sig efter faderns död. 1563 sågs de första tecknen på sjukdomen som senare blev permanent. En skröna från 1500-talet meddelar att Magnus från Vadstena slott såg en sjöjungfru och blev så begistrad att han kastade sig ut från fönstret i vattnet och höll på att drunkna. Detta går inte att historiskt fastställa ( då det inte finns sjöjungfrur ) men den historien kan kanske härledas från en inspektionsrunda på slottet då Magnus föll ned i vallgraven. Magnus blev aldrig gift med skaffade ett antal barn med ett antal frillor; Med Valborg Eriksdotter fick han döttrarna; Lucretia Magnusdotter Gyllenhielm 1560-1624 och Virginia, med Anna von Haubitz fick han dottern Helena Magnusdotter Gyllenhielm 1572-1630. Han dog 26 juni 1595 på Kungsbro och i enighet med hans vilja hängdes hans kista med kedjor i Vadstena klosterkyrka för att undvika besök av smådjur.

Väl mött,

Petra

onsdag 25 augusti 2010

Vasa prinsessorna

Sveriges landsfader, Gustav Vasa, torde väl vara ett välkänt namn i de svenska hushållen. De flesta av hans manliga ättlingar känner vi också till...till och med sonen Magnus Gustavsson Vasa som redan på 1500-talet ansågs vara en drucken idiot som skaffade många barn med många kvinnor utan att för den skull få legitima arvingar.
Gustav Vasas fem döttrar har väl gemene man inte hört så så mycket om. Man kanske minns "Vadstenabullret" från någon historie-lektion på mellanstadiet, men annars så är de ganska anonyma i historie-böckerna. Det är synd då de som individer är starka och oerhört intressanta. De blev av sin far uppmuntrade att i sina äktenskap verka för fädernelandets intressen och de förväntade att bli kompetenta och myndiga husmödrar. De fick bla lära sig arbetsledning, förvaltning och språk. De kunde tala svenska, tyska och Cecilia kunde även engelska. De fick lära sig dansa, musicera och rida. Allt som var lämpliga prinsesse-aktiviteter på 1500-talet.

Katarina Gustavsdotter Vasa som föddes 6 juni ( på faderns kröningsdag )1538 i Stockholm. Modern var Margareta Leijonhufvud, som blev mor till alla Gustavs döttrar. I oktober 1559 firade Katarina bröllop med greve Edzard av Ostfriesland. Katarina blev prisad för sina teologiska kunskaper och verkade för den Lutherska läran. Som änka gav hon ut meditationsöverläggningar. Denna "fromhet" hindrade henne inte från att hamna i konflikt med sin man och sin äldste son beträffande sina befogenheter. Hon vägrade bla att underställa sig sin son. Hon fick tio barn; Margareta 1560-88, Anna 1562-1621, Enno III 1563-1625( anfader till Victoria I av Storbritannien), Johan III av Rietberg 1566-1625, Christoffer 1569-1636, Edzard 1571-72, Elisabet 1572-73, Sofia 1574-1630, Carl Otto 1577-1603 och Maria 1582-1616. Efter makens död 1599 styrde Katarina delar av grevskapet enväldigt fram till sin död 1610.

Cecilia Gustavsdotter Vasa föddes den 6 november 1540. Vid 19 års ålder orsakade denna prinsessa skandal vid det sk Vadstenabullret. Cecilia syster Katarina höll bröllop då Cecilia helt uppenbarligen delat säng med brudgummens bror, Johan av Ostfriesland. En drabant berättade för hertig Erik att han sett herr Johan krypa in genom Cecilias fönster. Nästa natt höll man vakt. När man stormade in fann man den unge adelsmannen med hosorna nere vid fotknölarna. Johan greps och fick för detta tilltag nio månader i fängelse. Cecilia menade senare att pappa Gustav vid detta tillfälle slitit allt håret av henne och hertig Erik menade att kungen hade velat slå halsen sönder på halvsystern. 1564 blev det giftemål för Cecilia med markgreve Kristoffer II av Baden-Rodemachern. Prins Erik är på friarstråt till drottning Elisabeth I Tudor av England. Cecilia och make sänds till England för broderns sak. Under resan föds första sonen; Edvard Fortunatus. 1565-66 är paret i England för att förmå Elisabeth I att gifta sig med Erik samt att värva pirater som skall plundra danska, tyska och polska skepp. Elisabeth I verkade gilla paret då hon besökte dem nästan varje dag. De i sin tur gillade att leva i England men ådrog sig stora skulder pga ett liv i lyx. De kunde blivit ett riktigt kap för "Lyxfällan". Efter ett år tvingas de pga sina stora skulder att fly England. 1571 är de tillbaka i Sverige. Den nya kungen är nu Johan III, Cecilias helbror. En släkting i Europa har beslagtagit Cecilias hemgift så för att Cecilia med make skall kunna leva ståndsmässigt ges de förläningar i Lindesberg, Noraskog, Guldsmedshyttan, Skinnskatteberg, Fellingsbro och Arboga stad och kungsgård. Cecilia fick även två skepp av sin bror; Falken och Jägaren. I sju år bodde Cecilia vid sina förläningar. Hon fick fart på skog och mark samt ägnade mycket tid åt piratverksamhet på Östersjön. Då ryktet gjorde gällande att hon lyckats komma över 100 000 silverdaler blev Johan III orolig och lät arrestera henne för olagligt sjöröveri. Hon fritog sig och åter i Arboga påbörjade hon ett uppror mot brodern. De lyckades dock komma överens. 1575 kom bud att maken avlidit. Kort därpå konverterade Cecilia till makens katolska tro av såväl politiska som ekonomiska skäl. Cecilias plan var att få sonen Edvard Fortunatus som härskare till Baden (vilket han sm blev ). 1579 har Cecilia och spanske kungens sändebud i Sverige Francisco de Eraso kommit varandra så nära att Johan III förbjuder sändebudet att lämna Kungsholmen. Cecilia mutar sig dock in för satt träffa sin älskade. De blir dock påkomna. Hon hittades vid Benikts gränd och än idag vet man ej om hon lyckades att träffa de Eraso eller ej. Hon undkom bestraffning men hon tog nu sina fyra söner och flyttade till sina gods i Lothringen. I december 1579 föds Cecilias sista barn och enda dotter, Caritas (=Moderskärlek ). Sönerna gick i Jesuitskola i Rom och slogs för katolicismen. En politisk och historisk smutskastning påbörjades; man hävdade att hon drev horhus i Antwepen och att äldste sonen kom dit och drog henne därifrån 1590 varvid hon förlorade ännu mer hår och bröt en arm. Under följande decennier vistades Cecilia vid flera europeiska hov och hos påven. Överallt mottags hon med aktning. Hon levde ett liv med ständiga ekonomiska och vid ett tillfälle höll hon tom på att bli dödad av sina fodringsägare. Hon dog i Bryssel 1627 och hade då överlevt alla sina sex söner; Edvard Fortunatus 1565-1600, Kristoffer Gustav 1566-1609, Filipp 1567-1620, Karl 1569-1590, Bernhard 1570-71, Johan Karl 1572-99 samt dottern Caritas 1579-?

Anna Maria Gustavsdotter Vasa föddes 1545. Hon användes flera gånger som alliansprinsessa innan hon 1562, som som 17-åring blev gift med pfalzgreve Georg Johan I av Pfalz-Veldenz. Äktenskapet anses ha varit lyckligt och Anna skall ha varit makens rådgivare samt den som dämpade hans mer äventyrliga projekt. Hon var den som skötte äktenskapsförhandlingarna mellan brodern Karl IX och hans blivande drottning Maria av Pfalz. 1592 avled maken och efterlämnade stora skulder och en bitter tvist om arvet mellan hans söner. Anna blev regent i flera år tills territorierna kunde delas mellan sönerna. För att spara drog hon sig tillbaka i flera år och levde mycket enkelt och kunde på så sätt torftligt rädda situationen. Hon fick 11 barn; George Gustavus 1564-1634, Anna Margareta 1565-66, John Rupert 1566-1567, Anna Margareta 1571-1621, Ursula 1572-1635, Johanna Elisabet 1573-1601, Johan August 1575-1611, Louis Filip 1577-1601, Maria Anna 1579-79, Katarina Ursula 1582-95, Georg Johan 1586-1654. Sofia Gustavsdotter Vasa föddes 29 oktober ( min dotters födelsedag) 1547. Hon giftes bort med hertig Magnus av Sachsen-Lauenburg till ett olyckligt äktenskap. Magnus var kusin till Sofias halvbror Erik XIV. De gifte sig på samma dag som Erik XIV äktade sin Karin Månsdotter, 4 juli 1568.
Paret fick ett underhållslän i Sverige av Johan III då maken inte kunde försörja sin fru i Tyskland. Magnus misshandlade dock Sofia både fysiskt och psykiskt. Hennes syskon försökte på olika sätt hjälpa sin syster.
Men efter tio år av misshandel av såväl fru som underlydande lämnade Magnus Sofia och blev sm utvisad från Sverige. De fick sex barn, men bara sonen Gustav nådde vuxen ålder. Sofia skämde bort sonen och behöll honom hemma på Ekolsund istället för att sända sonen till hovet. Gustav dog av ett vådaskott 1597. Sofia levde på Ekolsund till sin död 1611. Elisabeth Gustavsdotter Vasa föddes 1549. Hon ansågs vara en av europas mest "perfekta prinsessor" och var mycket musikalisk. Hon fick många giftemålsanbud. 1562, som trettonåring, trolovades hon med Kristoffer av Mecklenburg men bröllop dem emellan blev det inte förrän 1581 då Kristoffer hamnade i polsk fångenskap. 1592 avled maken och Elisabeth flyttade åter till Sverige. 1594 fick hon Norrköpingehus som förläning av Karl IX. Hon fick endast en dotter; Margareta Elisabet. 48 år gammal avled Elisabet och ligger begravd i Uppsala domkyrka.

Vem sa att det var bättre förr? Prinsessor användes som brickor i politiska spel och sändes ofta till främmande länder för att äkta en inte alltför sällan gammal gubbe som de förväntades skaffa en hel drös barn ( läs söner ) med samt främja fosterlandets intressen och allianser i såväl upplysta som mörka rum. Det är dock riktigt härligt att få ta del av de starka levnadsöden som Katarina & Cecilia Vasa, Elisabeth I Tudor för att inte glömma Märta Sture. I dagens Sverige får prinsessor gifta sig med ofrälse och av eget val.

För Sverige i tiden!

Petra

fredag 20 augusti 2010

Stoff och Stil på G

Linda, Linda och Irené, igår kom nya Stoff & Stil till Er icke så duktig-på-att-sy-granne. Men snacka om att även amatörer som undertecknad går igång då man ser såväl tyger som kläder och hemtextil.
Är det någon som vill sambeställa så hör av Er för här är det vaxduk, innekuddar och kanske lite interiörtyger på beställningelappen.
Kram,
Petra

onsdag 18 augusti 2010

Lisa Stevens i Rala

Idag då jag och vännen L varit på mingel på Hemtrevligt i Hallsberg där vi tittade på Greengate och Pip studios porslin beslöt vi oss på hemvägen att stanna till vid gårdsbutiken Sy & Sprätta i Rala.

Där sprang vi på många trevligheter, framförallt för Er quiltnings-kunniga.

Jag kunde inte stå emot trots att min symaskin mest används i enklare syften, av typ raksöm och kuddfodrals uppdrag, så i min kasse hamnade ett jättesmart måttband ( håll fingrarna borta från det, herr H ), en söt broderad lavendelpåse till underklädeslådan samt quiltningsmaterial till en grytlapp....jag som (läs INTE ) är så skicklig med symaskinen!!!

Men så upptäckte jag även att Raija , delägare till Sy & Sprätta, är återförsäljare till Lisa Stewens som startat projekt i Indien där kvinnorna handquiltar och får rättvisa löner samt så får barnen möjlighet att gå i skolan....stor vill ha faktor på detta! Jag gillar designen Melissa -men den passar inte hemma hos oss så om jag någon gång får 398kr till övers så kanske det blir en väska i den designen.

Häromdagen gick det fort som bara den då jag kom i närkontakt med en garderobsblomma på IKEA. Jag hade ingen självutnämd plats att placera den relativt stora växten på hemma, men då det var kärlek vid första ögonblicket så hamnade den naturligtvis i shoppingvagnen.
Dock så uteblev sambons förväntde reaktion som, enligt mig, borde ha varit "Vart har du tänkt ställa den där?" och ersattes med ett "Vilken fin växt du köpt. Den gillar jag" .
Ibland så blir det så bra!!!Detta är mina barns mening om vad god inredning är.
Dottern förkunnade förtjust att hon minsann alltid önskat sig en rosa liggfåtölj med lite royalistiska detaljer och sonen sa "vill ha blå".
Jysk anser att 299 kr/st är ett bra pris. Undertecknad tycker det är dyrt för skummadrass-möbler, men jag misstänker att barnen får sin vilja igenom och skum-möblerna hittar hem till oss redan inom en snar framtid. ( Om det sitter någon sympatisk blogg-läsare med förslag på trevligare mys-fåtöljer så mottages alla förslag och tips tacksamt)

Med hopp om en god natt,
Petra

lördag 14 augusti 2010

Det är inte bara älg man hittar i Vissbergaskogen

Trots att vi skruttat runt en hel del i skogarna på hemmaplanen så har jag aldrig hittat svart trumpetsvamp här förut.
Jag har mitt ställe i Tisarskogen men vad kul om jag har ett här hemma. Nu var det ju så att myggen/knotten och jag/ familjen inte riktigt var överens om vem som skulle gå hem med segern om vem som fick vistas i skogen idag..så efter bara en kort sejour inne bland svampmarkerna så erkände vi oss besegrade av de små ettriga rackarna. Jag har ju lokalsinne som en enögd bandit-men sambon har liksom en inbyggd GPS-som fungerar schysst, för det mesta...så jag hoppas att han knappade in positionen för de små svarta rackarna.
Tindra och Rasmus favoriter är de gula kantarellerna av liten knubbig karaktär och visst börjar de ta sig nu så att ikväll blir det äkta smörtekta kantareller, oxfilé, pommes och någon god sås som jag ännu inte klurat ut vad det skall bli.
OK skörd med tanke på de 1000000-tals myggen som attackerade från alla håll och kanter.
Visst är min daglilja en skönhet. Jag har ingen aning om vad sorten heter men den är dubbelblommig och så härlig!
En av mina nya rosor är vit och har växt till sig enormt på den lilla tid som gått sedan jag köpte den. Den heter Karen Blixten och är en tehybrid ( vad månne detta nu betyder ). Fina utomhus- och snitt-blommor blir det i alla fall.
Lördagen den 14 augusti bjuder på 26 grader i badtunnan -utan att behöva elda! Rasmus fryser inte. Det försäkrar han sin mamma om trots att läpparna bli allt mörkare...
Uj, en sårad hjältinna i dykglasögon!
Projekt på G. För att kunna avskärma stallbacken, för eventuell lösdrift och hjälp vid insläpp/utsläpp, skall vi försöka avskärma stallbacken så att den blir inhägnad. Vad passar väl bättre som grindar än huvud- och fot-gärdarna från den urvuxna spjälsängen....och när man ändå byter staket på utealtanen så kan vi väl använda det tryckta virket istället för att det hamnar på tippen....Kostnad för inhängning; 4 st jordankare, målarfärg, gångjärn och hasp!
Varma sensommarhälsningar,
Petra

fredag 13 augusti 2010

Rymmare

Efter en relativt lång dag på arbetet idag skulle jag hämta mina barn hemma hos mormor "på hennes gata inne i stan"men se det bidde det inget av. Min högst älskade dotter ville stanna för att leka med barnen där och då hon just var neddoppad i mormors grannes pool tillsammans med ett helt gäng med glada barn så då kan i alla fall inte denna mor säga nej...så där har vi "rymmare" nr 1-dottern min!
Rymmare nr 2 uppdagades av min son då min moster Mona-Lisa med min kusin Mats tackat för sig efter ett kort men mycket uppskattat besök.
Jag var sittandes i köket och talade telefon med en vän och kollega då min son förkunnade att det är en "käfta" på golvet.
Och, se han har så rätt-det var den ganska stora gynnaren på bilden som tidigare på kvällen undkommit sambons kräftkok....men den stackaren som nu blivit fördelad logi i diskhon får troligen nya olyckskamrater då sambon är ute på nya äventyr:)

Sov sött,
Petra

söndag 8 augusti 2010

Nytt till Rasmus......?

Lagom till att den vita målarfärgen torkar kommer Greengate med höst/vinterns katalog. Katterna har blivit utslängda över natten efter att vi torkat vita kattassar från såväl över- som under-våning....
Min son säger att grönt är hans favoritfärg så varför inte styra upp det så att hans nya säng blir lockande för honom. Serien Hans är riktigt New England-ig och fin...synd att inte prislappen är densamma.
Prydnadskudde finns i strl 40*40 cm eller 50*50 cm samt så skall..
...överkastet/quilten skall finnas i 100*140 cm, alltså lagom att använda som filt. Men inte där jag brukar handla Greengate på nätet, Elsas Hem. Kanske jag kan beställa genom Hemtrevligt i Hallsberg?

Sedan bara för att de finns så vore det lite charmigt med dessa att förvara lite leksaker ( läs bilar av varianten Disney Cars -som han har i mängder) i.


Till mammans kök fanns såväl mjölsil som bakformar...mmVi får väl se om det blir en Hans som dyker upp här hemma...
Önska kan man väl alltid,
Petra

En lat söndag...med Lejonhjärta & bullbak

Idag har Tindra och jag varit med grannarna Linda och Oliver på teater, närmare bestämt på Lerbäcks teaterns uppsättning av Bröderna Lejonhjärta. Tindra satt helt betagen och tittade på Jonathan och Skorpan-för att inte nämna otäcka soldaterna. Oliver bara väntade på Katla....
Den var helt klart mycket sevärd och vi kan nog tänka oss att boka biljetter till nästa års föreställning vilket tema de än väljer.
Lillebror Rasmus fick egentid hos mormor och morfar Lasse då pappa H skulle slipa, ta bort lim från samt grundmåla trappen som skall bli vit liksom övrig furu på övervåningen.
Väl hemkomna har vi inte fixat mycket hemmavid....lite bullbak var nödvändigt efter gårdagens fika-turer. Barnen var med och bakade ( läs; åt deg ) och är nu lagom sockerstinna efter söndagsgodiset ( lördagsgodiset uteblev igår...)...så är även deras mor......
Väl mött,
Petra

lördag 7 augusti 2010

Älgvarning i Vissbergaskogen

Igår när hela familjen var på kantarell och blåbärsjakt råkade vi störa en granne i skogen. Älgtjuren reste på sig och lommade saktmodigt iväg.
Barnen blev lite rädda men myggen och flugorna störde blåbärsplockningen mer än tanken på stora djur som springer omkring i skogen så det blev blåbär och mjölk till mellis igår och filé med smörstekta kantareller till kvällen.
Dagens lunch bestod av sambons gös som tillagades i ugnen med mycket dill, lite persilja, Aromat, svart peppar, färsk citron samt en hel del grädde. In i ugnen i 225 grader i ca 40 min.
Till den ugnslagade gösen serverades en variant på vännen Simons arabiska sallad; slätbladig persilja, tomater, gurka samt mynta ( dock hoppade jag över rapsoljan ).
Vi har haft besök idag; Vi startade upp på morgonen med Ronette, Filippa, Clara samt Milla. Sedan kom Moniqa och Martin. Då dök mormor och morfar Lasse upp sedan kom Börje och Tonny. När de hade åkt kom Anna, Wilma och Alva och så Tonny igen! Vi får inte glömma morfar Bosse som kom och hämtade sin matlåda!!!
Det är kul att släkt och vänner kommer och hälsar på. Vi vuxna får paus i målandet och röjandet och barnen har lekt hela dagen.
Så här såg en del av trädgården ut under dagen...bilar, bilar, bilar......
Tindra hon hade en heldag med kompisar som hon lekte med och Rasmus hittade en liten Clara ( 8 dagar yngre ) att pussa på!!!
Kram,
Petra

torsdag 5 augusti 2010

Kräftfiske

Följ min blogg med bloglovin
Årets första kräftfiske resulterade i dessa gynnare. Min lilla dotter blev lätt besviken då hennes föräldrar inte var tilläckligt smarta för att förstå att hon och lillebror skulle få varsinn kräfta till kvällen. Vi, de osmarta, frös in allihopa för senare avnjutning.
Rasmus var inte sen att påpeka att dagens skörd av tomater är gula. Tindra plockade in dem idag från växthuset.
Nu skall snart föräldrarna nattas-efter en dag vid sjön.
Jepp, herr H kom hem med en gös och vi fick ihop en liten korg med kantareller. Kanske inte skall avnjuts ihop, men i alla fall!!!
Sov gott,
Petra

onsdag 4 augusti 2010

Skördetider och inlagd ättiksgurka

I helgen skördade vi såväl en handfull tomater från växthuset samt årets första kantareller. Barnen fullkomligt vräkte i sig av såväl frukt ( den som fanns ) som svamp.
Jag passade också på att lägga in Västeråsgurka i ättika och socker. Om ett par dagar får vi se om den blir lika bra som den brukar. Jag har stora förhoppningar!

Mormors ättiksgurka;
Till 2 kg gurka tar du 2 dl salt till det vatten som täcker de renskrubbade gurkorna under 24 timmar.
Efter ett dygn i saltvatten skär du gurkorna ( gärna med räfflad kniv) samt lägger i rena glasburkar tillsammans med 2 msk gula samt 2 msk bruna senapsfrön, 10 dillkronor,1 kg socker samt 2½dl ättiksprit (12-14%)

Smörstekta kantareller och sirapslök till lövbiff och någon form av potatis är en klassiker hemma hos oss.

Vi ses i skogen ( eller på färgaffären...vi målar...fortfarande!!!!)

Petra