onsdag 28 juli 2010

Tre nyanser av vitt....


Jag är expert på att skriva små kom ihåg lappar med färgnummer och sedan förvara dessa lappar på så hemliga ställen att inte ens jag själv kommer ihåg var nyansbeskrivningarna finns, men i och med att bloggen nu finns så kommer jag inte att tappa bort mina nyanser som vi nu målat med i kubik den senaste veckan.

Köksskåpen blev i och för sig målade redan i vintras men kulören från Nordsjös Tintorama Sadolin hette visst S0500-N. Mycket prisvärd förnyelse av gamla sjabbiga furuskåp!

Möbler i vardagsrummet fick ny nyans istället för mycket mörkt BRUNA bidde de VITA i nyansen S1000-N samma färg användes runt fönster, på innedörrar och trapphus.

Bara för att komplicera det hela valde vi en nyans till golvssocklarna i vardagsrummet som skulle passa vår portal in till vardagsrummet S0804-N hette den.

Snart hoppas jag att vi målat klart alla tak, trappsteg , dörrar och lister....hur många kan det finnas i ett litet hus egentligen?????? De tar liksom aldrig slut. Dottern har fått ett eget rum-men inte vill hon ställa upp på bild för det. Jag kanske kan övertala henne vid ett senare tillfälle??????
Lilleman är dock glad över sitt egna rum då storasyrrans grejer får flytta ut. När målandet är klart så skall hans rum också förnyas. Just nu är vi på jakt efter en vit växasäng till honom.
Kram,
Petra

söndag 18 juli 2010

Askersund sommaren 2010

Varje år åker vi på en dagsutflykt till Askersund med mormor. I år var hela familjen med
Denna gång startade vi med Lilltåget till Hembygdsgården där em mycket god och suveränt tillagad lunchbuffé med provensalsk kyckling med kål och purjo, fisksoppa samt köttfärslimpa med fetaost och färsk potatis serverades. Barnen fick som vanligt trugas med men inte oss vuxna!
Lunchmusik i form av Bellman bjöds det också på. Tur att barnen inte lyssnar och förstår texterna!

Tindra gillar hamn, vatten och båtar!


Vi hann inte fika på mitt favoritcafé inne i Askersund men detta är ingången till ett mysigt gammaldags café som ligger längst med hamnkanalen ( minns tyvärr inte namnet ).
Kram,
Petra

Utflykt till morfars Gränna & Visingsö

Morfar Lasse kom och mötte upp då vi kom fram till Gränna. Han bjöd på lunch en helt fantastiskt god ugnsklyftpotatis smaksatt med reducerad balsamvinäger och möra fläskfileér. Jättegott tyckte vi vuxna. Barnen som bjöds pannkaka hade varken tid eller lust till mat! Är någon förvånad?
Tindra uppskattade då vinden blåste lite vid vattnet.
Vi färjade över till Visingsö mellan regn & åskskurarna som kom mellan hettan och solskenet!
Det var kul att åka stor båt, tyckte Tindra.
Pappa & Tindra åkte Remmalag.
Remmalaget drogs av fjordhästar som fick gedigna kramar av Lilleman.

Lillkillen & undertecknad tog barnvagnen och for på egen sightseeing i slottsruinen som stammade en sisådär 1000 år bort. Rasmus uppskattade att vi köpt polkagrisar i Gränna innan vi skulle på kulturell sightseeing!
Tindra testade sina körkunskaper som lastbilschaffis.
Rasmus valde självfallet en GRÖN TRAKTOR!!!!

Innan han testade en GUL GRÄVARE! De du Arne!!!! Efter Visingsö var det middagsdags och besök i morfar Lasses nya lägenhet som var jättefin!
Väl mött i sommarvärmen,
Petra

Stadsparken med mormor

När mormor bjuder på sommarcafé blir det på Märtas i Örebro.Fast det är lite si och så med aptiten...

Rasmus testade i alla fall lite av räkorna på mammas bakade potatis.
Men se vad humöret kom i topp då Lilleputtetåget äntrades!
Lillstumpad visade till och med upp gaddarna hon har kvar...två har tappats i sommar!

I stadsparken fanns allehanda tåg....
och andra färdmedel...

...som djungeljeepar..


Uj vad det går!

Somriga hälsningar,
Tindra, Rasmus, mormor & Petra

Vintage golv

När det är dags att omorganisera inne i huset kommer gamla skavanker fram och furugolvet i vårt vardagsrum har verkligen sett bättre dagar. Månde Tarketts Vintage-serie göra sig bättre? Vi beställde Vintage Bourbon till vår Gammalsvenska tapet med vit botten och ljusgrå slingor. Med vitmålat tak och mörka "stockar" i taket kan detta golv nog stå sig ganska bra...tom för hård lek med metallbilar eller tappade vedträn. Bilder på resultatet kan nog dröja då vi fn har mycket som skall bli klart innan semestrar tar slut.
Må väl,
Petra

lördag 17 juli 2010

Läsvärt eller månde kanske vara sevärt?

Ja, listan på saker att fixa inomhus växer stadigt. Har lånat min mors ångtvätt så mattorna ligger i farozonen för att bli uppfräschade, barnen skall få varsitt rum så det innebär att vi har lite ( målarjobb, möblelinköp ) inredningsdetaljer att ta tag i...men vem vill göra det vid 25 grader+ ute.
Sann svensk som man är MÅSTE man bara vara ute i den fina sommarvärmen. Men OM det skulle bli lite kallare väder så finns det pausunderhållning i målningen som också väntar....Varför inte kolla in Agora som skall visa mitt favoritland i historiska sammanhand, Egypten. Rachel Weisz spelar asytronomen Hypatia som lever i Alexandra under romersk tid.

Eller varför inte lite kalla kårar i form av den kärleks- och blod-törstande grevinnan Elizabeth Bárthory som dryga 100 år efter greve Dracula var ute efter unga vackra kvinnors blod som hon badade i i jakten på evig ungdom & skönhet. The Countess är en film som bygger på legenden om den vackra ungerska grevinnan.
1575 var det dags för den vackra grevinnans giftemål, 1604 dog maken i strid mot turkarna och 1610 uppdagades hennes morbida intressen att bada i unga flickors blod. Legenden säger att hon dödade två av sina egna döttrar och den tredje flydde för att undgå samma öde medan sonen gick säker då han var- just en son. Hon hade ytterligare två barn; en flicka som föddes innan giftet som hon fick lämna bort för att inte träffa mer samt en son som föddes efter makens död. Hon anklagas för mord på 612 kvinnor men dömdes BARA på 80 punkter. Då hon var adlig fick hon inte dödsdom utan tvingedes till husarrest i resten av sitt liv, medan hennes fyra medhjälpare fick sätta livet till.

Twilight har fått många författare att skriva om övernaturliga varelser och händelser. I Frost blir en flicka attackerad av vargar men räddad av en annan varg som sm visar sig vara en jämnårig pojke som vintertid blir varg för att sommartid leva som människa. Låter lagom töntigt men otroligt trånande ...behöver nog inte så mycket tankearbete så sommarläsningen borde vara räddad! Maggie Stiefvater har skrivit denna bok.

Hush, hush är rena rama Twilight följaren med handling i skolans biologisal där ung kvinna dras och repelleras av en ung man som dock inte är vampyr utan en ängel. Becca Fitzpatrick har skrivit Fallen ängel som kommer på svenska till hösten.
Kanske blir det någon film eller bok innan hösten...regnet hotar redan i helgen så man skall kanske klick hem någon av dem?
Hälsar,
Petra


lördag 10 juli 2010

Coleslaw


Coleslaw 4 port

1/4 vitkålshuvud
1 morot
2 tsk kumminfrö
2 dl majonnäs
1 klyfta vitlök
Tabasco
flingsalt
svartpeppar från kvarn


Gör så här;
1. strimla kålen, blanchera i lättsaltat vatten.
2. riv morot grovt och blanda med kålen.
3. Rosta kumminfröna i torrkastrull, blanda i med resterande ingredienser med kålblandningen.

Smaklig grill,
Petra

onsdag 7 juli 2010

Stjärnsundsslott & Indianernas speedway

Tindra & Rasmus tog med mor, far & morfar Bosse på slottstur till Stjärnsundsslott i Askersund. Tindra & undertecknad gick slottstur och fick höra massor av prinshistorier.
Hela familjen fikade på slottscafeét i Stjärnsund.
I går kväll var det hemmamatch för Indianernas speedway. Barnen hade jättekul och matchen avgjordes mor svenska mästarna till Indianernas fördel i sista heatet.

Motion i massor för Tindra som hittade en kompis från mormors gata inne i stan att springa runt med ;-)
Hälsar,
Petra








Blooming..garden!

Jag är så jättenöjd med mina röda klätterrosor som är urtjusiga som snittblommor inomhus. De planterades sent förra sommaren.
Allt är inte guld som glimmar. Detta skulle ha varit ett frodigt päronträd med olika sorters päron ympade på stammen...nu efter den bistra vintern är det mest ett ynkligt vedstycke!
Trots att undertecknad klippte hårt på vindruvsrankan växer den mycket och får otroligt med frukt senare i sommar.
Barnens favoriter trivs i både växthuset som ute på friland. Vi har både röda som vita sortert.
Gurkplantorna som jag fått av min otroligt givmilda granne Linda trivs mycket bra och ser ut att ge god skörd-kanske tack vare Lindas specialgödsel som hon skickade med.
Fågelhuset vid vattenpumpen får fin inramning av klätterväxter som frodas i sommarvärmen.
Vid köksfönstret trängs pelargonerna med indiankrasse.
En av mina favoritblommor är pioner-helst i mängder!
Allium, Riddarsporre & Pioner ger såväl höjd som fina färger.
Afrikansk Margherit passar fint i svenska trädgårdskrukor också.
Väl Mött,
Petra