lördag 20 februari 2010

Kung Tut-inte längre lika mystisk?


Omständigheterna kring Tutanchamons död har länge varit okända. Man har spekulerat kring diverse mord- och intrig-teorier inom den kunglïga familjen.
Man har funderat om han dog av ett fall eller slag mot huvudet, av förgiftning eller om han blev ihjälslagen i sitt sovrum av någon närstående.
Nu, i en studie i feb 2010 ledd av Dr Zahi Hawass, har dödsorsaken fastslagits som död pga följder av en dödlig variant av sjukdomen malaria samt missbildningar som kan ha uppstått genom att man i den egyptiska kungliga familjen gifte sig så närstående som möjligt.

Den mystiska huvudskadan på hans mumie har visat sig vara postmortem, dvs inträffade under balsameringen efter döden.
Tutanchamon var 19 år gammal då han dog samt led av allvarliga missbildningar och sjukdomar i benen som gjorde det svårt för honom att gå. Man har hittat flera välanvändna käppar i hans grav. Han led även av gomspalt.
Hans far har genom DNA-tester visat sig vara den välkända faraonen Echnaton som var den förste att skapa en monoteistisk religion.
Även hans mor har man hittat genom DNA-tester. Hennes namn och ursprung är dock fortfarande okänt. Den populära teorin att hans mor var Kiya kan fortfarande vara riktig.
Farao Tutanchamon var far till de två flickfoster som man funnit balsamerade i hans grav. Han gifte sig med sin halvsyster Anchensenpaaten som är trolig mor till de två fostren man fann i hans grav. Hon är en av sex döttrar till Echnaton och den vackra Nefertiti. Innan giftemålet med brodern var hon gemål till sin far och i det giftet fick hon en dotter som hette Anchensenpaaton Ta Sherit (=den yngre ). Hon hann med ytterligare ett gifte innan hon gifte sig med Tutanchamon och det är med ytterligare en farao, Smenhkhara. Denna mystiska farao vet man inte så mycket' om mer än att han var en familjemedlem av den IIXX Dynastin. Till och med könet på denne farao är höljt i dunkel då en populär teori är att han skulle vara drottning Nefertiti som anammade makten i maskulint namn.


Man har även i studien i feb 2010 funnit ut att de feminina drag som efterbildas på männen i familjen på konstverk från denna tiden inte var direkta avbildningar.

Anchensenpaatons ( här avbildad på Tutanchamons tronstol ) vidare öden efter maken/broderns död vet vi lite om. I direkt anslutning till Tutanchamons död skriver hon ett brev till fienden, kungen av Mitanni, för att där söka allians och ny make. Hon ber om en prins att gifta sig med då hon inte vill gifta sig med en tjänare, dvs alla i Egypten var vid denna tid under henne i rang. Ay, en trolig äldre släkting till kungaparet, blev farao en kort period efter Tutanchamons död. På en av hans ringar har man funnit inskriptioner som tyder på att han kan ha tagit sin unga släkting till gemål-med eller utan hennes medgivande. Prinsen av Mitanni hann inte mer än sätta sin fot på Egyptiskt territorium innan han mystiskt nog dödades. Anchensenpaatens namn försvinner ur historien och hennes grav har ännu inte hittats, man tror dock att hennes mumie kan vara en av de man hittat i KV21 (=Kings Valley grav 21).



Väl mött i snöyran,
Petra

2 kommentarer:

  1. Mycket intressant att få läsa:) Har alltid varit faschinerad av Egypten och dess historia!
    Kram Helena

    SvaraRadera
  2. Heisann! Du er min første utenlandske blogger, tusen takk for besøket!
    Må benytte anledningen til å gratulere med gull og bronse på 30 km langrenn i går :-) Det var fult fortjent.
    Ønsker deg en fin dag.

    Smil fra L

    SvaraRadera