
Här kommer några recept baserade på aroniabär;
Aroniagelé
1 kg bär
3 dl vatten
900 g socker per liter avrunnen saft
3-4 tsk pektinpulver för gelé/certo
1 krm citronsyra
3 msk socker
1. Skölj och rensa bären. Koka bär och vatten c 15 min.
2. Sila saften genom silduk, mät upp den avrunna saften. Låt koka upp och skumma noga.
3. Blanda pektin, citronsyra, 3 msk socker. Rör ut i lite av den avrunna saften och blanda sedan ut i resten av saften.
4. Häll gelén i noggrannt rengjorda burkar, fyll till bredd en. Låt stå till nästa dag.
5. Paraffiniera och täck med lock.
Aroniasylt med smak av konjak
1 l aroniabär
2 dl vatten
4½dl socker
1 bit hel kanelstång
½tsk citronsyra
2 tsk vaniljsocker
2 msk konjak
½ krm natriumbensoat
1. Skölj och rensa bären. Lägg i en gryta med vatten och kanelstång. Låt koka på svag värme i c. 20 min. Tillsätt socker ocj koka i ytterligare 10 min.
2. skumma sylten väl. Rör i citronsyra, vaniljsocker och konjak. Tillsätt natriumbensoat.
Trevlig höst,
Petra
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar