Franska Macrons
Då kalendern visar maj men termometern och vindarna säger mars så kollar jag & barnen andra aktiviteter än de som finns utomhus. Kan hända att vi testar Leila Lindholms recept på Macrons-jag vet att min morfars ( en av en syskonskara på 16-med samma mor! Min morfars mor var en dundertant!) ena brors fru brukade baka dessa i enkel variant. Hon kallade dem för Macroner.
Grundrecept Mandelkakor;
4 st ägg från frigående höns
½ dl socker
150 g skållad & malen sötmandel
4 dl florsocker
Grundrecept smörkrämsfyllning;
100g smör
1½dl florsocker
1tsk vaniljsocker
1 ägg från frigående höns
några droppar karamell/hushålls färg av valfri färg
Hallonmacrons; röd hushållsfärg samt 2 msk hallonsylt
Choklad & hasselnöts macrons; 125 g hasselnötter ( ist f mandel), 2 tsk kakao i kaksmeten, 2 msk Nutella samt 1 msk kakao i fyllningen.
Violmacrons; röd+blå hushållsfärg samt violessens
Gör så här;
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2.Vispa äggvitor på låg hastighet och öka efter hand.
3. Tillsätt socker lite i taget tills du fått en toppig maräng.
4. Blanda försiktigt ned florsocker och mandel.
5. Spritsa ut smeten till 50 runda klickar stora som 5-kronor på bakplåtspapper.
6. Låt macronerna vila i 15 min för att förhindra att de spricker innan du sätter in dem i ugenen.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 12 min.
8. Låt kakorna svalna på sval plats.
Smörkräm;
9.Vispa smör, forsocker & vaniljsocker fluffigt.
10. Vispa ned äggulan.
11. Vispa i hushållsfärg samt essens.
12. Spritsa ut krämen på undersidan av en kaka och lägg på ytterligare en kaka som lock.
Smaklig kaffetår,
Petra
Då kalendern visar maj men termometern och vindarna säger mars så kollar jag & barnen andra aktiviteter än de som finns utomhus. Kan hända att vi testar Leila Lindholms recept på Macrons-jag vet att min morfars ( en av en syskonskara på 16-med samma mor! Min morfars mor var en dundertant!) ena brors fru brukade baka dessa i enkel variant. Hon kallade dem för Macroner.
Grundrecept Mandelkakor;
4 st ägg från frigående höns
½ dl socker
150 g skållad & malen sötmandel
4 dl florsocker
Grundrecept smörkrämsfyllning;
100g smör
1½dl florsocker
1tsk vaniljsocker
1 ägg från frigående höns
några droppar karamell/hushålls färg av valfri färg
Hallonmacrons; röd hushållsfärg samt 2 msk hallonsylt
Choklad & hasselnöts macrons; 125 g hasselnötter ( ist f mandel), 2 tsk kakao i kaksmeten, 2 msk Nutella samt 1 msk kakao i fyllningen.
Violmacrons; röd+blå hushållsfärg samt violessens
Gör så här;
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2.Vispa äggvitor på låg hastighet och öka efter hand.
3. Tillsätt socker lite i taget tills du fått en toppig maräng.
4. Blanda försiktigt ned florsocker och mandel.
5. Spritsa ut smeten till 50 runda klickar stora som 5-kronor på bakplåtspapper.
6. Låt macronerna vila i 15 min för att förhindra att de spricker innan du sätter in dem i ugenen.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 12 min.
8. Låt kakorna svalna på sval plats.
Smörkräm;
9.Vispa smör, forsocker & vaniljsocker fluffigt.
10. Vispa ned äggulan.
11. Vispa i hushållsfärg samt essens.
12. Spritsa ut krämen på undersidan av en kaka och lägg på ytterligare en kaka som lock.
Smaklig kaffetår,
Petra
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar