måndag 21 december 2009

Magsjuka+chokladfantasier=sant.

Under sonens magsjuka var han & jag ensamma hemma. Tindra hade snabbt fått lov att åka till mormor & morfar Lasse då lillebror började att kräkas. Trots imaginärt rumlande mage hamnade vi, dvs jag, på julrecept då jag surfade när sonen sov. Detta kan vara något att testa som ett nytt inslag bland de gamla klassiska julrecepten. För övrigt kommer vit choklad med polkakross att hamna på den uppdaterade julreceptlistan ( Tack Victoria !)




Leilas chocolate crackles (snöiga kakor)





Snygga chokladkakor som är rullade i socker. Receptet ger 18 kakor.




100 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 dl vetemjöl
3 msk kakao av hög kvalitet
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
60 g smör
1.5 dl farinsocker
1 ekologiskt ägg
0.5 tsk vaniljsocker
0.5 tsk nystött kardemumma
0.25 dl mjölk
1 dl strösocker
0.5 dl florsocker

Gör så här
1. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Låt den svalna något.
2. Vispa smör och farinsocker. Vispa ner ägget. Tillsätt vaniljsocker, kardemumma och till sist den smälta chokladen under lätt vispning.
3. Rör ihop vetemjöl, kakao, bakpulver och flingsalt i en skål.
4. Rör i mjölblandningen och mjölken. Degen skall vara lätt kladdig.
5. Forma degen till en rulle, plasta och låt vila i kylen några timmar.
6. Sätt ugnen på 175 grader.
7. Forma 18 bollar av degen, platta till dem lätt. Rulla varje boll först i strösocker och sedan i rikligt med florsocker.
8. Placera kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen cirka 14 minuter tills ytan krackelerar.

Tillägg 1/1-10
Så här fina blev mina varianter som gjordes julafton 2009.






Lycka till önskar Petra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar