tisdag 30 december 2014

Exodus


Ikväll har jag och sambon varit och tittat på bio, närmare bestämt Exodus. Den får betyget helt klart sevärd...trots att historikern i mig blir lätt störd över en engelsk Moses ( Christian Bale ), en australiensisk Ramses II vars fru Nefertari porträtteras av en iraniska och för att inte tala om farao Seti och hans drottning Tuya som spelas av amerikanska John Torturro samt Sigourney Weaver.  
De mörkhyade i filmen är slavar, namnlösa eller offer med några få undantag.
Pyramidbyggen som visas i ett par sekvenser tillämpades inte under Ramses II:s tid och hans rödaktiga hår och kroknäsa har fått ge efter för "Yul Brynner-Ramses".  Krossandet av stentavlorna hoppar vi över och Moses dödar iofs egyptiska vakter, japp plural,  men blir förvisad för sin härkomst skull ej pga brottet. 
Om man inte är ute efter att få se en någorlunda historiskt korrekt film utan att bli storslaget underhållen i 2,5 timmar så är detta en perfekt bio-film. Lite sibling-rivaly, tro, hopp och kärlek samt jämmer och elände med ett slut som kan tydas till endera fortsättning följer eller the happy end.
Gå och se den! Den var underhållande vacker och storslagen!
Kram,
Petra 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar