tisdag 31 juli 2012

Digistvetårta med Dulche á leche och daimgrädde med bärtopping

Ingredienser
1 burk sötad kondenserad mjölk (à ca 400 g)
150 g smör
20 st digestivekex
1 l jordgubbar, smultron, blåbär eller andra sommarbär
1 1/2 dubbeldaim (à 56 g)
3 dl vispgrädde

Gör så här
Kolakräm: Avlägsna etiketten på konservburken med sötad kondenserad mjölk och lägg den oöppnad i en stor kastrull. Fyll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand. Viktigt att vattnet täcker burken hela tiden, annars kan det ske en liten explosion i köket.
Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm.
Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie.
Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme. Tips: Klä formen med plastfolie, tryck ut kexblandningen och ställ in i kylen. Sedan kan du lätt ta bort plasten och lägga kexbotten på ett fint fat.
Rensa och dela bären. Finhacka/krossa daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset.
Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
Vid servering: Toppa med bär och resterande daimkross.


Smaklig dessert,
Petra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar