Nu du mamma, är det bullar i ugnen. Ja, bokstavligen- inte något annat att hetsa upp sig över.
Efter 20 års fobi mot jästbak har jag lyckats överkomma mina mördande vackra men stenhårda första försök....
Jag gjorde en vanlig bulldeg på ½l mjölk och tog till mormors trix med nötmassa som extra fyllning.
Rasmus är en extraordinär bullätare och Tindra kan faktiskt få i sig en eller annan bulle, hon också....Så från och med nu kommer det att vara bullar i ugnen.
Klassiska kanelbullar
Tid: ca 2 timmar
ca 25 st
Du behöver:
Deg:
25 g jäst för söta degar
75 g smör eller margarin
2 ½ dl mjölk
½ dl strösocker
1 krm salt
1 tsk malen kardemumma
ca 7 dl vetemjöl special
Fyllning:
50 g margarin eller smör
½ dl strösocker
1 tsk kanel
+ ev nötmassa
Pensling:
1 ägg
Garnering:
pärlsocker
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.
Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.
Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker och kanel.
Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter.
Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader i 10-12 minuter.
Mmm, dette hørtes godt ut:-)
SvaraRaderaSå hyggelig at du vil være med i trekningen min.
Klem Ingrid
Hej!
SvaraRaderamen så goda och smarriga bullarna ser ut, en annan får försöka att hålla ifrån såna godsaker.
Hej från Anneli...SussiLi...
Vad skönt att du klarade det. Jag som älskar att baka.
SvaraRaderakram Lotta